loading video...

SOFTlab's halo pavilion glistens like a geode amid google headquarters in mountain view, CA

SOFTlab builds halo pavilion for google’s mountain view hq

 

Located in the public space surrounding Google’s new headquarters in Mountain View, Halo by design studio SOFTlab takes its formal inspiration from the pavilions typically found in Romantic English Gardens. The geode-like structures sit on a subtle hill, visible from the surrounding traffic thoroughfares. From this vantage point, Halo becomes visible just above the tree line and acts as a round pavilion with no front or back. As visitors approach it, the cylindrical form is pierced at the base by arches of varying sizes. These archways produce glimpses into the interior and unexpected cantilevers as they intersect the simple exterior form. While the exterior is clad with vertical aluminum tubes, the interior reveals a crystalline steel structure covered in dichroic acrylic.

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 1
Halo’s cylindrical form evokes pavilions in romantic English gardens | all images courtesy SOFTlab

 

 

a geod-like structure casting shifting colors and lights

 

The stark difference between the simple exterior and faceted interior by SOFTlab (see more here) gives the impression that visitors have entered a geode. During the day, sunlight entering from the open top of the Halo cylinder reflects off the iridescent facets of the interior onto visitors and the surrounding ground, painting them with shifting color and light. The dichroic facets of the interior filters light into various spectrums determined by the angle of view. When sunlight hits the front face of the panels, the spectrum ranges from orange to green and yellow hues. At night, LEDs in the upper portions of the aluminum tubes shine through perforations on the inner surface of the tubes, creating an animated constellation of light filtered through the inner crystalline structure. The dichroic facets are lit from behind, shifting the tonal range of light filtered to green, blue, and purple hues.

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 5
archways of different sizes create curved cantilevers when subtracted from the cylindrical form

 

 

From a distance, the LEDs reflect off the structure, revealing a more rational logic and the X bracing of the construction. The reflected light of the generative atmospheric animations gives the sense that light is blowing through Halo like wind, and the structure comes in and out of focus as if it is dematerializing behind the exterior aluminum tubes. ‘The atmospheric shifts between day and night on the interior is meant to create an otherworldly place that visitors and Google employees can escape to, and that might foster new ideas, a place to recalibrate, or simply enjoy the magic of the sunlight as it filters through the structure,’ the team shares. 

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 6
the interior is a crystalline structure clad in dichroic acrylic panels.

 

 

The crystalline Halo interior comprises over 200 stainless steel modules, with over 1,400 lengths of matte anodized aluminum tube hung on the stainless steel structure to create the exterior cylindrical form. The tubes are laser cut to frame the various archways, and the upper portion houses 300 LED fixtures that appear to fade from the top of the interior through the random dissipation of perforations on the interior surface of the tubes. These LEDs are programmed with a generative atmospheric animation inspired by the movement of clouds. The team at SOFTlab worked closely with Arups New York office on the engineering and details.

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 7
the dichroic crystalline interior creates shifting visual patterns

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 3
sunlight is reflected off the interior facets in kaleidoscopic ways

softlab-halo-pavilion-google-designboom-full

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 8
as visitors approach, the geode-like interior is revealed through the various archways

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 9
at night, LED fixtures in the aluminum tubes shine through perforations inside

softlab creates a geode like pavilion for googles new headquarters in mountain view ca 10
shiting from warmer tones during the day to cooler tones at night

softlab-halo-pavilion-google-designboom-full-1

 

project info:

 

name: Halo

location: Google Headquarters, Mountain View, CA 
designer: SOFTlab | @softlab

collaborator: Arup

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

google (132)

interactive installation (229)

SOFTlab (32)

steel architecture and design (222)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5