affect studio: hashi mori chopstick forest
 
affect studio: hashi mori chopstick forest
apr 10, 2012

affect studio: hashi mori chopstick forest

hashi mori chopstick forest at ‘izakaya japanese kitchen’ by affect studio, berlin, germany all images courtesy of affect studio

 

 

berlin and los angeles-based design firm affect studio (sofia borges and bjørn hoffmann) has sent us exclusive images of ‘izakaya japanese kitchen’, a restaurant located in the center of berlin. hovering over the main seating area is an installation of hand dyed chopsticks, all 13,454 of which have been drilled, threaded and attached to a suspended ceiling. overall, the canopy is a union between the traditional symbolism of the material and the modern technology used to design the feature. overall, the chopstick forest measures 56 sq. meters (602 sq. feet), uses 20 kilometers (12 miles) of nylon and took a crew of 14 people three weeks to complete.

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest view of the undulating chopstick canopy

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest interior view from seating level

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest view from below 

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest custom textured wallpaper 

 

 

custom wallpaper, hand drawn on the computer and processed by a customized script, is hung on the back wall of the restaurant. due to the lighting, the texture is recognizable from far away as a forest with the word ‘hashi’ visible in the surface, but from close up, it dissolves into a line drawing. 

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest seating area

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest detail of inset lighting 

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest exterior signage 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest façade of restaurant 

 

 


the making of hashi mori 
video © affect studio

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest the staining of the chopsticks

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest nylon is woven through the top 

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest the chopsticks are attached to canvas and suspended from the ceiling 

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest process images

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest view from above

 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest rendering of suspended chopsticks 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest division of installation into eight units 

 

affect studio: hashi mori chopstick forest exterior elevation 

  • I have heard, it is bad Feng shui to have sharp objects overhead in your home. ..but this is a restaurant.

    I love these very labor intensive installations. It requires a level of commitment from all parties.

    Nicely done.

    Jim C.
  • good work

    NuNu

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

(8 articles)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,137 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine