atelier FCJZ: AUDI haus
 
atelier FCJZ: AUDI haus
dec 17, 2011

atelier FCJZ: AUDI haus

‘AUDI haus’ by atelier FCJZ at F1 international racing circuit, shanghai  all images courtesy of atelier FCJZ

 

chinese architecture firm atelier FCJZ has created ‘AUDI haus’, an installation consisting of glass partitions encompassing
an AUDI vehicle inside. the glass panels are arranged to produce multiple reflections of the car,
eventually blending into each other, creating the illusion of movement and rotation as the viewer walks around the display.
the slices disperse from the corner, resulting in different intensities of light refraction. a diagonal pathway allows users
to enter the pavilion and see the car from up close. while inside, the fragmented reflections are transfered onto
the surrounding city, creating an obscure atmosphere and an intimate experience with the audi. 
 
 

atelier FCJZ: AUDI haus view of glass panel installation 

 

all the structural components, including the lighting is concealed within the steel pedestal. the density and opacity of the metal  contrasts the transparency of the glass which it supports. to eliminate the use of any fixtures, a triangular doorway  is adopted which aids the transfer of the weight of the glass down into the base. due to the lack of space between the planes,  the base had to be constructed in parts as the glass pieces were being placed. once the structure was complete,  the car was placed inside using a crane.  

the installation is currently at the F1 international racing circuit in shanghai.

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus glass reflecting the car within, obscuring the space around it 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus glass and car placed on a steel pedestal  

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus view from behind of car 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus lights from under the glass is refracted, creating thin, glowing edges

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus the layers of glass are combined to create a translucent atmosphere 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus rendering

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus plan

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus elevation 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus elevation 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus elevation 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus elevation 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus diagram of glass partitions 

 

 

atelier FCJZ: AUDI haus diagram of different slicing options

 

 

project info:

 

project name: audi haus
principal: yungho chang
project architect: kelvin lim
project team: liu jing
structure engineer: wu xia 
location: F1 International racing circuit, shanghai
client: audi
completion: 2011 
  • Great concept. I love CFJZ works.

    marin

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,889 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine