atelier noise remodels former butcher shop into trendy boutique gym in hamburg
 

atelier noise remodels former butcher shop into trendy boutique gym in hamburg

german design studio atelier noise was tasked with the design of athletik docks, a boutique gym housed in an unconventional space. an old butcher’s shop in schanzenviertel, at the heart of hamburg, was transformed into a personal training studio that gave a new life to the space. the open, rough areas turned out to be ideal for the place’s new use. 

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
raw material palette

 

 

the architects chose to leave the bare butcher shop almost untouched, with only few parts taken down and added during the renovation process to keep an open space. the roughness of the existing concrete added to the raw material palette the owner and architect were looking for. in addition, the designers created a set of furniture pieces to fill up the space and complement the interior’s finishes. 

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
z-shaped oak bench and storage

 

 

to contrast the concrete, wooden elements out of oak were designed to divide the studio into separate areas and bring warmth into the space. the welcome area is cut through by a long z-shaped bench that includes spaces to store training equipment. the long counter leads the way to the lockers and provides enough space for two employees to work simultaneously.

 

 

 

after only one year, the training area was extended in order to keep up with the rising demand. the training area took over the basement, adding extra free space. gym users appreciated the open and light space amidst the bustling nighborhood, making athletik docks a popular training destination. 

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
entrance

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
neon sign in basement

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
finished lockers

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
groundplan after the transition

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
groundplan before the transition

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
the wooden furniture

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
before the transition

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
the welcome counter

atelier-noise-athletik-docks-hamburg-04-19-19-designboom
staircase leading to the basement

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: cristina gomez | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine