garage meets dutch pride at google amsterdam office by D/DOCK
 
garage meets dutch pride at google amsterdam office by D/DOCK
mar 20, 2014

garage meets dutch pride at google amsterdam office by D/DOCK

garage meets dutch pride at google amsterdam office by D/DOCK
all images by alan jensen, courtesy of D/DOCK

 

 

 

the google amsterdam office has received a make-over. the renewed interior by dutch studio D/DOCK has been conceived off of the garage where google founders larry page and sergey brin started the company, boasting quirky elements such as graffiti walls, cardboard box lights and a container wall in the 70-seater auditorium (referred to as tech talk), integrated into the existing space to illustrate its birth period.

 

d dock google amsterdam designboom
a bicycle carrier can be found in the reception area

 

 

 

located in the southern part of the city, the 3,000 square meter expanse has been transformed into an interactive landscape. each floor features its own cave, with all general facilities including huddle rooms, meeting areas, micro kitchens and video booths positioned at the core of the building. the ‘neighbourhoods’ which define the individual work areas surround the central cave element; all situated adjacent to the window affording employees a 180 degree view overlooking the city while at their desks.

 

d dock google amsterdam designboom
graffiti walls reference the garage where the larry page and sergey brin founded google

 

 

 

sustainability has played a big role in the development of the renovation project’s scheme. for example, existing meeting furniture, individual work places and parts of the micro-kitchens were given a second life after refurbishment. additionally, D/DOCK followed google’s health material list by only using non-toxic materials, with major design elements focusing greatly on water and energy consumption. the re-used febo snack wall that previously served as the amsterdam HQ’s cafeteria, now functions as a distribution point of computer accessories.

 

d dock google amsterdam designboom
communal areas surround a central cave element positioned on each level

 

 

 

besides paying homage to the company and its initial beginnings, D/DOCK has splashed a bit of dutch pride into the interior to give the office atmosphere a more local feel. a carrier cycle can be found at the reception desk, the surface texture of the popular dutch dessert stroopwafel is applied to the ceiling panels, while the restaurant is clad in gingerbread wall coverings and delft blue graphics; and for employees wanting to bring a bit of life to their meeting, real sixties caravans sit at the middle of the office, offering a more private area to congregate and discuss.

 

d dock google amsterdam designboom
stroopwafel ceiling panels and delft blue graphics are some of the dutch elements integrated into the design

 

 

 

it is a place that makes the employee perform better by offering a work environment that meets their needs,’ explains D/DOCK partner coen van dijck. ‘happiness, comfort, flexibility, relaxation, well balanced nutrition, exercise, daylight, freshair and visual stimulation are some of the fundamentals that make this office a healthy one,’ he continues.

 

d dock google amsterdam designboom
real sixties caravans sit at the center providing a more unconventional meeting room

 

d dock google amsterdam designboom
private and communal work areas are situated throughout

 

d dock google amsterdam designboom
google amsterdam insignia

 

 

 

project info:

 

interior designer: D/DOCK
main contractor: de combi
project management: stevens van dijck
MEP consultant: deerns
LEED consultant: mott macdonald
surface: 3.000 m2
completion date: january 2014
photography: alan jensen

  • That last image proves Google’s monarchist treachery to its home nation of the United States of America!

    Space Hobo
  • while its interesting that google is trying to redefine the workplace paradigm Im getting awfully tired of this endless stream of childish designs. Office as frat house/day care centre… there must be times when supervisors snap and yell at the staff to get off the damn fussball table and do some bloody work

    Ken

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,104 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine