gwangju design biennale 2011: urban follies
 
gwangju design biennale 2011: urban follies
oct 13, 2011

gwangju design biennale 2011: urban follies

‘urban follies’ at the gwangju design biennale 2011 ‘flow control’ by alejandro zaera-polo at korea insurance 4-way cross image courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

‘urban folly’, an exhibition presented as part of the gwangju design biennale 2011, asked ten architects to explore the urban area of gwangju, korea.  the small scale follies act as a link between the public and the city, giving visitors a new space to explore and interact with their surroundings. the structures are placed around the city in carefully chosen locations that work as a network, leading people from one to the other. inside the follies, whether on purpose or simply by the location, activities and programs occur, some connected to the biennale, others not.

‘flow control’ by alejandro zaera-polo transforms the korea insurance 4-way crossing. the relationship between the sidewalk and the park is strengthened, easing people towards the space, while a barrier is placed between the street and the sidewalk.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies view from above image courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies overview rendering image courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘communication hut’ at jangdong 4-way crossing by juan herreros image courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

located at the entrance of the future asian cultural complex, ‘communication hut’ by herreros arquitectos is located by the populated jangdong 4-way corssing. acting as a ‘cover’, the form defines the space without disconnecting it from its environment.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies view from above image courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies perspective image courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies view from inside vehicle image © herreros arquitectos

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies plan and perspective image © herreros arquitectos

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘seowonmoon lantern’ by florian beigel at jebogro sidewalk images courtesy of the gwangju design biennale foundation

the little tower known as ‘seowonmoon lantern’ by florian beigel is a place that is meant to connect to the city in unexpected ways, whether people are waiting for the bus, or if there is a musical performance. located at on the jebogro sidewalk, a small lantern placed at the top of the tower is illuminated every night.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies view from side and front images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies perspective collage images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ’99 kan’ by peter eisenmann at chungjangro police station images courtesy of the gwangju design biennale foudation

 

until recently, people outside of the royal family were not allowed to build houses larger than 99 kan, an old system of measurement. to represent the new laws, peter eisenmann developed ’99 kan’ located outside the chungjangro police station. 100 kan, was measured out in a grid pattern with a dynamic shape flowing through it.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘the opened wall’ by jung S H and kim S J at hwanggeurmro entry images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

jung S H and kim S J created ‘the opened wall’ at hwanggeurmo entry. exploring the space between a roof and a floor, the installation focuses on the interspace between, or the opened wall.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies rendering images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘threshold for intimate recollections’ by sungryong joh at hwanggeumro images courtesy of the gwangju design biennale

 

 

located close to the existing threshold at of the old city wall, ‘threshold for intimate recollections’ by sungryong joh consists of embedded steel plates into the floor. this gives inhabitants the chance to create new memories, a symbolic connection between the past and their current environment.

gwangju design biennale 2011: urban follies presentation renderings and images images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘the opened box’ concept by dominique perrault at old city hall 4-way cross images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

‘the opened box’ by dominique perrault consists of metal fabric and wooden columns, referencing the traditional architecture of the area. it is meant to bring balance to the noisy and busy environment at the old city hall crossing.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies view from above images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies areal view rendering images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies concept sketches image © dominique perrault architecture

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies rendering of view from inside image © dominique perrault architecture

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies night and day views of built structure images © dominique perrault architecture

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘periscope pergola’ by yoshiharu tsukamot images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies model images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

‘periscope pergola’ by yoshiharu tsukamot is penetrated by one tree to make a viewing platform. instead of distracting the audience with stairs, the bodies remain on the ground, and only the eyes travel upward.

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘public room’ by francisco sanin images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies close up of structure images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

 

 

gwangju design biennale 2011: urban follies rendering images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

in ‘public room’ by francisco sanin, present meets the past in a point between the old city and the new. stairs and glass walls can be used as a small theatre or for cultural events.

 

gwangju design biennale 2011: urban follies ‘the NADAAA installation’ by nader tehrani images courtesy of the gwangju design biennale foundation

 

the korea insurance connects back to nature in ‘the NADAAA installation’ by US-based architect nader tehrani. steel rods are placed randomly inside of a precisely calculated mass. the form is bridge between the busy sidewalk and the unused resting place above.

gwangju design biennale 2011: urban follies view from below images courtesy of the gwangju design biennale foundation

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,039 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine