loading video...

karlssonwilker poetically celebrates NYC neighborhoods with monumental 'mural at the max'

new york-based design studio karlssonwilker — the award-winning firm helmed by hjalti karlsson and jan wilker — has realized a monumental outdoor mural equivalent in size to an 11-story new york building at ‘the max’, a luxury residential property in hell’s kitchen by developer TF cornerstone. rising 44 stories above manhattan’s waterfront, ‘the max’ redefines riverfront living through hospitality, art and architecture — however the development faced a particular challenge. 100 of the 1,000 units face the back of the department of sanitation garbage truck depot, a 120 foot tall unfinished concrete wall. TF cornerstone tapped the creative team at karlssonwilker to conceive an installation that would bring light, energy and interactivity to residents, as well as the greater urban context. the resulting ‘mural at the max’ is an awe-inspiring and vibrant and work of art that presents a creative solution for apartments that face walls, and offers an artistic amenity that residents can engage with year-round.

 

to learn more about the project, designboom spoke with hjalti karlsson, jan wilker, and connor muething of karlssonwilker about their brief from TF cornerstone, their creative process, and some of the easter eggs hidden throughout the mural.

karlssonwilker
all images courtesy of karlssonwilker

 

 

the hand-painted ‘mural at the max’ stands at a sizable 28,000 square feet, and features a multi-dimensional, monumental cloud-scape sitting above an urban sprawl of skyscrapers, and the new york city skyline below. the cityscape’s illustrations combine landmark buildings in the city, as well as those within the TFC portfolio. it also pays homage to the essential work of the department of sanitation, with a garbage truck subtly integrated into the scheme.

 

spread across the cloud-scape are a collection of hidden poems that create an interactive experience between the artwork and viewers. karlssonwilker worked with the poetry society of new york to commission ten local poets from various new york city neighborhoods to write poems that celebrate the city, spotlighting its history and architectural features. in order to read the poems in full and discover the easter eggs in further detail, it was planned for a permanent telescope to be installed in the courtyard to aid in this discovery.

karlssonwilker

 

 

designboom (DB): what was the brief set out for the project, and how much creative freedom did you have to explore the proposal?

 

hjalti karlsson, jan wilker, and connor muething (HK, JW + CM): our client, TF cornerstone, was planning to build a new residential building on 57th street in manhattan all the way on the far west side. they were planning for a large building, around 40 floors that would occupy almost half the block between 11th and 12th avenue. stakeholders were worried that roughly 100 of the 1,000 units directly face the back of the department of sanitation garbage truck depot, a 120 foot tall unfinished windowless concrete wall, an unappealing view. so the brief was wide open, they wished to ‘beautify’ the wall and make it interesting and exciting for the residents and guests of the building. TFC was an excellent partner and client for this visionary project.

karlssonwilker

 

 

DB: what was the making process like? how long did it take to complete?

 

HK, JW + CM: the mural is 129 feet tall by 250 feet wide. approximately 1,800 pounds of paint were used. it took six painters five weeks to paint it. the mural is the equivalent of a 11-story new york building, and roughly one third of a new york city avenue block in length.

 

DB: what are the challenges in creating an artwork of such scale, particularly for an urban and outdoor setting?

 

HK, JW + CM: it is quite a unique space — not quite public, not quite private — but we were excited that TFC saw the wall as an opportunity to do something special. we proposed all sorts of solutions, including a 24 hour a day, 365 day a year printer head that would work its way around the wall, constantly drawing — even this was on the table. for the final product, we made sure to consider the residents that will live with this wall every day, adding some hidden elements and an opportunity for discovery.

karlssonwilker

 

 

DB: how were the poems chosen, and what messaging do they seek to express?

 

HK, JW + CM: hidden easter eggs of poetry are interspersed throughout the mural. we worked with the poetry society of new york to identify local poets from various new york city neighborhoods. ten poets were commissioned to write 25-40 word poems that celebrate a new york city neighborhood, paying particular attention to its history and architecture. six poems about new york city from the public domain were also selected to be included in the mural. storytelling is a recurring theme in our work at karlssonwilker and integrating local poetry felt like a beautiful way to connect viewers to the city.

 

 

 

DB: how do the motifs and imagery of the mural seek to engage with and transform the context of the site?

 

HK, JW + CM: the design features a futuristic rendering of a three-dimensional cloud-scape above the new york city skyline, with a few morphing winged and finned creatures. there will also be a permanent telescope installed in the courtyard to aid in this discovery.

mural at the max 6

 

 

DB: what impact do you want the mural to have on residents and guests at ‘the max’?

 

HK, JW + CM: we hope that the residents at ‘the max’ will benefit from an improved daily living experience with the cloud-scape in view outside their windows, and that the elements of discovery will continue to engage them. we also hope that other real estate developers will see the value of mural art and its positive influence on city residents, especially since the pandemic has led to much more time spent inside homes and within the community.

karlssonwilker-designboom-X1

mural at the max 8

mural at the max 9

karlssonwilker-designboom-X2

mural at the max 10

karlssonwilker poetically celebrates NYC neighborhoods with monumental 'mural at the max'

karlssonwilker poetically celebrates NYC neighborhoods with monumental 'mural at the max'

mural at the max 1
the department of sanitation requested to have sanitation trucks added into the mural

 

 

project info:

 

name: mural at the max
design company: karlssonwilker inc.
design directors: connor muething, sandra shizuka
location: the max (606 west 57th street), by TF cornerstone 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nina azzarello | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

DBINSTAGRAM (1544)

KARLSSONWILKER (5)

PUBLIC ART (410)

STREET ART (266)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design icons since 1984, sawaya & moroni win THE DESIGN PRIZE 2021 lifetime achievement award Sep 02, 2021
design icons since 1984, sawaya & moroni win THE DESIGN PRIZE 2021 lifetime achievement award
sawaya & moroni has played a pioneering role within the international design scene since the ‘80s, collaborating with the most prestigious names in the field of architecture and design, including enzo mari, zaha hadid, jean nouvel, david adjaye, snøhetta, and many more.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5