labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
 
labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
jan 30, 2014

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome

restoring a pop art collector’s private apartment in rome, italian studio labics has combined its historic identity with a contemporary design. the project was based on reinforcing the existing shell and monumental character of the structure, while also adding a new layer able to support the necessary residential activities. clearing walls that had previously been added, a light steel insertion was introduced. the white element unfolds along the perimeter of the interior, supporting different functions: wardrobe, bookshelves or simple shelving units. changing in shape and form, it helps to keep a constant sense of identity and materiality throughout the spaces. the living room reveals the contrast between the old and new, where it is emphasized by a row of columns along the windows, offering a view out to the surrounding ancient buildings.

labics-apartment-in-rome-designboom01
(left) view of sant’ignazio church | (right) looking through to the living room seats
all images © filippo vinardi, courtesy of labics

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
the restored ancient wall with adrian tranquilli’s batman, ‘this is not a love song 10, 2010’ + picture by robert gligorov

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
the shelving system under the window is also the support for a wide internal window sill

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
the dining room

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
the two main colors used are white and brown with parquet matching the old ceiling

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
view of the bathroom

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
view of the bedroom

labics overlaps old + new with pop art apartment in rome
past remnants remain

 

 

project info:

 

client: private
location: rome, italy
program: residential
status: completed
dates: 2013
design: labics (maria claudia clemente, francesco isidori)
architectural team: manuela gentile
photographs: filippo vinardi

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • My goodness. It is so lovely and beautifully executed. It is deeply moving.
    I can just imagine being in this remarkable space and then going out into the city. Congratulations.
    Grazie!

    Ron Smith

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

design news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,213 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine