lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
 

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes

 

lukstudio has revived an empty corner lot in a residential district of guangzhou, china, into a café and coworking space defined by several shapely white volumes. each prescribed a specific use, the collection of boxes that comprise the ‘atelier peter fong’ serves to distill the originally chaotic nature of the site into a calm and inviting collection of offices and studios.

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
a floating metal canopy delineates between old and new
all images by dirk weiblen

 

 

from the outside, a floating aluminium canopy connects the volumes together while also creating a firm delineation between the old and the new. the three main boxes protrude from the interior, creating a coherent façade while simultaneously creating a number of ‘in-between like urban alleys’, that are intended to pique a passerby’s curiosity. each of these volumes contains a distinct program: café, brainstorming area, meeting room and lounge. in contrast to the brilliant white of the boxes, the alley ways are painted gray and left with their original structural ceiling, playing with combinations of hues and textures. this sense of diversity and balance is what won the project its name: ‘in and between boxes’. 

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxesthe ‘alley’ spaces are painted grey, injecting the white volumes with space of a different shade

 

 

following a process of meticulous spatial carving, openings and niches are shaped within the volumes. large cut-outs connect the café to the exterior and frame the surrounding greenery. on the inside, white ceiling pockets and wooden niches create a sense of intimacy. the office entry is also carved at its edge to feature a peaceful zen garden, which becomes a focal point and visually connects the different parts of the office together.

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
openings and niches are shaped within the volumes

 

 

smooth surfaces such as white walls and terrazzo flooring dominate the main space, serving as a canvas to capture light and shadow. the brainstorming box is lined with polycarbonate panels that form a subtle visual connection between the café and the workplace. intimate areas are characterized by organic elements, such as continuous timber panels in the brainstorming zone and remnants of an existing brick wall in the lounge. combining artisanal café culture with a collaborative co-working space, lukstudio adapts a contemporary social model to a local chinese neighborhood.

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
the cafe space is drenched in warm wood and brilliant whites

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
a minimal aesthetic is nuanced with subtle industrial additions

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
large cut-outs connect the café to the exterior and frame the surrounding greenery

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
white ceiling pockets and wooden niches create a sense of intimacy

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
wooden stepped seating with under seat storage provide a place for concentration or relaxation

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
a carved niche makes room for a small stone garden within the meeting space

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
the working space are navigate by angles and lines, with perspectives shifting throughout the space

lukstudio creates a café and coworking space in a body of white boxes
generous windows allow light to play within the offices, inviting locals to investigate the new addition

 

project info:

 

project name: in and between boxes for atelier peter fong
architecture and interior design: lukstudio
design team: christina luk, alba beroiz blazquez, ray ou, jin hong cai, shanyun huang
graphic design: evelyn chiu
furniture: emeco, hay, muuto, paustian, peixin
lighting: bentu, flos, tons
net area: 250 sqm
location: no. 42 huakang street, tianhe district, guangzhou, china
design: july – november 2015
construction: feb -september 2016
photography: dirk weiblen

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    design news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    504,284 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine