takt project explores notions of material and object in composition
all images courtesy of masayuki hayashi

 

 

 

japanese studio takt project contemplates the difference between product and material in experimental project, ‘composition‘. just as wood is whittled to make furniture, or clay altered to form utensils, ‘composition’ proves that the same can be done with electrical appliances. electrical components are treated as individual materials, which are held in space by a conductive resin.

takt project composition flashlight tokyo design week designboom
clear acrylic holds parts and allows for its transparent quality  

 

 

 

rather than having a decorative exterior that covers internals, ‘composition’s’ interior becomes the object itself. so, at what point does it stop being a material, and start becoming a product? the flashlight is fully functioning, and uses ultra-fine wire without the need for a circuit board. ‘composition’ was presented during tokyo design week 2015 at the experimental creations exhibition at light box studio in aoyama, tokyo, japan. 

taktprojectdesignboom03
all electrical components are frozen in place 

takt project explores notions of material and object in composition
there is no circuit board 

 

takt project composition flashlight tokyo design week designboom
flashlight detail 

taktprojectdesignboom02
red LED indicates charging  

takt project explores notions of material and object in composition
prototype  

taktprojectdesignboom01
wireless charging station  

takt project explores notions of material and object in composition
unit being used 

takt project composition flashlight tokyo design week designboom
‘experimental creations’ exhibition signage 
image courtesy of takt project 

 

 

project info:

 

project name: composition

design: takt project
client: self research project

photo: masayuki hayashi (images 1-10)

 

exhibition info:

name: experimental creations
site: light box studio, aoyama, tokyo, japan
term: 25/10/2015 – 28/10/2015

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nick brink | designboom