coarchitecture: glaxo smith kline administrative building
 
coarchitecture: glaxo smith kline administrative building coarchitecture: glaxo smith kline administrative building
jun 24, 2012

coarchitecture: glaxo smith kline administrative building

‘glaxo smith kline administrative building’ by coarchitecture, quebec city, canada all images courtesy of coarchitecture image © stéphane groleau, agence pure

quebec-based firm coarchitecture has completed the ‘glaxo smith kline administrative building’ in quebec city, canada. to promote biodiversity and sustainable development, the landscape, which had poor soil quality and was void of vegetation, was restored to its original state with the introduction of native plants and the replenishment of the groundwater to ensure growth. the building’s organic silhouette faces south, protected from solar heat gains by a system of sunshades integrated into a fully-glazed, double-skinned envelope with translucent metal panels on the east and west sides.

on the north side, the building envelope is designed to conserve energy in the cold of winter. these techniques have been employed to provide comfortable, indoor environments with natural light.

full transparency on the south side permits the exposure of the wooden skeleton whose frames have been refined to express the warm, organic characteristic desired. ecologically, this structure achieves carbon neutrality while contributing to the richness of the interior spaces.

solar control-double skin and perforated screen

based on bioclimatic principles, an energy efficient environment improves the quality of life of the workers. the main work areas were placed on the north side to shield them from glare and fluctuations in solar radiation, and to provide an unobstructed outside view throughout the day. a radiant heating system provides warmth while at the same time, soundproofing the wooden decking on the lower level. chilled beams and acoustic panels that diffuse the light make up a customized system that allows the richness of the structural wood to be seen without compromising the quality of the acoustics.

the south facade features interactive spaces and lounges where the occupants are encouraged to take their breaks and socialize in a comfortable and relaxing environment. depending on their usage, the temperature in each of these spaces can be controlled through natural ventilation or by increasing direct solar radiation to create a rich, energizing luminosity which acts as a form of light therapy.

detail of the double skin

main elevation

interactive spaces visible from outside

wooden structure and lobby

main lobby

interactive spaces

relaxation and socialization lounge

screen of perforated steel

‘bubble’ meeting spaces suspended in the lobby

working areas

project info:

architects: coarchitecture location: quebec city, canada program: administrative building for a biothechnology entreprise project area: 37 000sqm project year of completion: 2011 client: glaxo smith kline photographs: stéphane groleau, agence pure landscape architect: françois courville architecte paysagiste structural engineers: sdk et associés mechanical engineers: pageau morel et associés inc. civil engineers: marchand houle construction manager: verreault

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • Very pleasant work environment. Interesting that the roof is a giant horizontal question mark: A statement from Big Pharma?

    Mort d'Urban says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

latest news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,120 subscribers
- see sample
- see sample