the garage museum designed by OMA has been moved from its original location at the bahmetyevsky bus depot to gorky park in moscow during 2012. the headquarters presented by FORM has been relocated to a seemingly anonymous building partly occupied by the park administration. research into the history of the site has revealed an architectural environment, a building with many lives that has been marked by crucial events in moscow’s history. built at the end of the 19th century as a shipyard, the building has been reinvented several times, becoming a pavilion at the first all-union agricultural exhibition, a cinema, a WWII trophy gallery, a bathhouse, and a shop of sanitary equipment and ceramics. several prominent architects have been involved in its reconstructions, including sergey sherwood, alexey shchusev, el lissitzky, vasiliy voinov, rodrigo da costa.


the garage museum has been moved from its original location to gorky park in moscow during 2012
all images by yuri palmin

 

 

by the 1990’s, like many historic houses in the city center, the building was taken over by small businesses and segmented into a labyrinth of cluttered offices. russian based studio FORM‘s project has focused on opening up the space and stripping it of recent layers to reveal its historic core. the plan of the cinema has been adapted to the needs of the garage museum headquarters. the brickwork has been exposed and has revealed a patchwork of decades; arches of the shipyard, walls of the cinema, patches of clinker tile from ad hoc repairs. original porthole windows and exits into the park have been opened up, which brought the facade back to its rhythm of the 1930’s.


the project has focused on opening up the space and stripping it of recent layers to reveal its historic core

 

 

the layering can be felt in the new interior; the historic shell envelopes several new functional volumes varied in form and finish. the rough shipyard walls become a backdrop for clean lines and textures of the new furnishings. the various departments of the office are divided among 4 stories, with each given a distinct space, while maintaining a visual connection with one another. the space can be observed in its entirety from the open circulation spaces. the director’s office acts as an observation room suspended to the side of the other work areas. a panoramic window was installed to light the topmost mezzanine, revealing the ruined cinema and the city skyline with monuments of the luzhkov era.


the layering can be felt in the new interior


built at the end of the 19th century as a shipyard, the building has been reinvented several times


the space can be observed in its entirety from the open circulation spaces


the plan of the cinema has been adapted to the needs of the garage museum headquarters


several prominent architects have been involved in its reconstructions


the various departments of the office are divided among 4 stories


the rough shipyard walls become a backdrop for clean lines and textures of the new furnishings 


the brickwork has been exposed and has revealed a patchwork of decades 


research into the history of the site has revealed an architectural environment


the facade brings back its rhythm of the 1930’s

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    latest news