manço architects: halide edip adivar mosque manço architects: halide edip adivar mosque
aug 15, 2012

manço architects: halide edip adivar mosque

manço architects: halide edip adivar mosqueall images courtesy of manco architects

 

 

 

istanbul-based manço architects have conceived the ‘halide edip adivar mosque’, designated within a complex of mosque and supplementary buildings with various functions. the modern reinterpretation of the project fuses the surrounding neighborhood where the closed, semi-open and open spaces are open to public use, where the original ottoman kulliye lacked connection between its physical urban establishment. traditionally prayer is not performed beyond the mihrab, the wall facing mecca, accordingly the mosque is shifted to the site border, in order to maximize the open space to pray on.

remaining spaces besides the mosque were placed around the mosque to form a courtyard opening up to halide edip adivar street while providing isolation from the traffic noise of piyalepasa boulevard. the primary pedestrian entrance to the courtyard was planned north of the building and the most frequently used spaces such as a reading hall, charity society and men’s ablution room. education spaces were solved in a separate building that is secluded from its courtyard residences entered from halide edip adivar street were solved on the upper floor, along the neighbouring multi-storey buildings on the north side in order to provide privacy.

view from the street

 

 

 

considering the absence of islamic spatial prerequisites, the mosque was shaped with a contemporary attitude independent of formalistic clichés of classical ottoman architecture predominant in turkey. the ‘rectangular plan’ that is one of the few common aspects of islamic architecture based on the rule of lining up towards mecca during prayer, and the ‘single large inner volume’ in ottoman architecture were the two classical principles followed. nevertheless, in pursuit of a distinct form, a dome was not designed, especially considering the availability of different modern methods of covering wide spans. the side façades of the building were separated from the ground and the mihrab with a narrow glass strip, in order to emphasize the continuity of the praying lines inside and outside as well as the central role of the special room. 


view from the street

 

 

 

the residence floor is planned as a wider slab blocking the harsh sunshine and creating a shaded semi open area underneath where a similar effect is provided with canopies uniting with the façades of the remaining buildings. the minaret being the foremost symbolical element of islamic architecture was designed as a standalone structure in order to retain the simplicity of the mosque mass. a pool was placed alongside the mihrab to stress the symbolism of water that is described in quran as ‘the source of life’, reflecting the exterior on its surface. a steel frame covered with glass, insulation layers and prefabricated external panels are proposed to reference the structural elements such as domes and arches shaping the interior in classical ottoman mosques. 

view from the courtyard

view from the courtyard

men’s prayer area

mass diagram

2nd basement floor plan

1st basement floor plan

ground floor plan

1st floor plan

a-a section

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    readers news