matteo cainer's timeless cube: national museum of afghanistan matteo cainer's timeless cube: national museum of afghanistan
oct 16, 2012

matteo cainer's timeless cube: national museum of afghanistan

paris and london-based firm matteo cainer architects have produced the ‘timeless cube’, a proposal for the national museum of afghanistan international competition. the construction of the afghan museum will celebrate the richness of the nation’s cultural heritage and the spirit of its peoples. in a nation devastated by war, the wealth of its cultural background and the spirit of its peoples are embodied here. in spite of the years of conflict and turmoil, the underlying strengths of the country remain intact, embedded in the earth and rising from it.

 

through powerful symbolic references, the new proposal awakens the country’s history, where physical fragments and traces inform users of the past. this concept is well illustrated in the ‘negative spaces’ of the artist and sculptor rachel whiteread that highlight the memory of an object, rendering the invisible visible through a reversal of solid and void. here this ‘absent presence’ is found in the day-lit foyer, a tranquil and serene space filled with water and greenery. entering the main hall, each visitor defines their own experience of the museum, ascending the monumental stairs from the foyer at its heart, aware of the depth of knowledge expressed in the deep recesses of its masonry walls.

 

 

if the façade acts as a reflection of our society today, then the monolithic walls embody our history and culture. as if hewn from solid stone, the galleries bring to mind the very origins of space and knowledge. each of the country’s eight significant historic periods is represented in a dedicated space designed to house representative artifacts. a perambulation through this sequence of spaces unfolds a voyage of learning and discovery. carved ramps and stairs overlook the foyer with the sequence of galleries unfolding in an intriguing and complex geometry. 

 

the new museum’s 56 metre square cube represents the significance of 7 and 8 in islamic culture. there are seven verses in the koran, here representing rebirth, and eight principal galleries in the program, the indeterminate open sky acting as a metaphor for the future. 

 

 

the site geometries and composition define the garden setting with a series of water features designed to refresh the air during the summer months. the orientation and planning of the museum introduces cool, shady areas for outdoor promenades, and the landscaping strategy enhances on-site bio-diversity and shaded meeting areas. the museum’s gardens respond to the intense climate of kabul and include native grasses and indigenous plants. landscaping includes a stepped garden with covered seating areas and additional dedicated spaces for the museum’s educational programs, including tours, garden lectures and outdoor performances. 

 

 

a sustainable environmental concept determined the orientation, layout and design of the building envelope. the exposed concrete envelope introduces the required thermal mass, and the natural/displacement ventilation and highly efficient lighting systems reduces the overall energy consumption and provides a passive internal environment. above the main foyer, digitally controlled external sunshades respond to protect the interior from the intense solar gain, reducing cooling loads internally.

 

the orientation and inclination of the building allows controlled daylight internally with the potential for solar harvesting technology and a renewable energy supply. internal heating and cooling is achieved through boreholes/earth tubes or crypt cooling, allowing air to circulate through large diameter underground pipes that discharge internal heat build-up via a stack. materials are generally specified to be sourced and fabricated locally. 


main entrance

 

 

efficient use is made of the rainfall and humidity in the winter months. the soft landscape acts as a filter to collect and store rainwater for irrigation and grey water use and the fragmented form of the envelope acts as a natural purifier that provides potable water for the complex. 

 

 

a future extension to the museum is considered in the concept design and planning, so that additional storage areas and communicating spaces can be successfully added. an twinned volume extension to the existing building is envisaged, with visitors following a mirrored circulation route, descending through the galleries from above. 

 

 

the timeless cube embodies the strength, pride and traditions of the afghan people, providing visitors with better understanding of the country. the new landmark will be a stage for debate and reconciliation through an educational program that creatively engages people of all ages in traditional and non-traditional learning. the history, identity and traditions of its peoples will provide the bedrock for future generations to understand the culture of their forefathers and a unity in the region.


concept diagram


function diagram


access diagram


siteplan


section

 

 

project info:

 

credit: matteo cainer architects
location: kabul, afghanistan
client: islamic republic of afghanistan/ministry of information and culture
program: master planning, national museum complex
area: 4,25 hectars/ 17,126 sqm museum complex
status of project: competition entry

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

Save

  • Elemental! Primordial! It has captured its antecedents with gravitas.

    Kenneth Smythe says:
  • BULLSH*T

    or not says:
  • I like it. It’s fabulous!

    karma says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

readers news