geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain

 ele arkitektura revamps san antonio school in spain

 

Ele Arkitektura has completed the renovation of the San Antonio school in Durango, Spain, restoring the façade and redesigning both its exterior and interior playgrounds. The three interventions are connected by pure geometries, unifying the identity of the entire space through elements that are easily understood by children. Tiered wooden platforms, activity pods in bright colors, and structures that encourage exploration complete the project , creating a cozy and playful environment for the young students.

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the San Antonio school in Durango | all images courtesy of Aitor Estevez

 

 

the GEOMETRIC PLAYGROUND LANDSCAPE

 

One of Ele Arkitektura’s main ideas in renovating the school was to relate the courtyard to its surroundings while opening a window to the street, allowing passersby to observe and access the heart of the complex. To achieve this, the architects installed a permeable metal cover that runs along each of the new interventions and adapts to the needs of each area. 

 

Geometric volumes in bright colors have been inserted into the metal grid, breathing new life into the previously empty passageway. In this way, different circuits have been created – observatories, slides, horizontal and vertical stairs, and bridges. These active pockets are left to young users to approach in any way they choose. The closed path leads to an area with wooden platforms that reflect the geometry of nature. The different scenarios designed to encourage children’s interaction are adapted to their scale, creating places that remind of the mountain, the cave, or the beach.

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
all non-essential elements on the facade have been eliminated

 

 

the transparent CLOISTER and the unifying facade

 

The Ele Arkitektura team has designed a new cloister that serves as an indoor playground for the youngest students aged 0-2. The 18×18 meter cloister with its covered walkways has two clear goals. One is to create a transparent area that fills the gap between the patio and the two corridors, and the other is to cover the patio to create a rewarding, useful and multifunctional space.

 

The new roofing is almost immaterially integrated into the courtyard thanks to the transparency of the material. This canopy greatly increases the usable space on rainy days while allowing natural light to permeate the space. Taking advantage of the existing height difference of 40 cm, a wooden platform was built, creating circular depressions that the little ones can explore and use in various ways.

Meanwhile, all non-essential elements on the facade have been eliminated and the perimeter has been given a new profile, treating it as if it were a single building. Through this cleaning, the geometric elements of the facade have been strengthened.

 

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
geometric volumes inserted into the metal grid breathe new life into the previously empty passageway

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
a permeable metal cover runs along the new interventions

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the activity pockets are left to young users to approach in any way they choose

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the geometric pods can be used as observatories, slides, horizontal and vertical stairs, and bridges

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the path leads to an area with wooden platforms that reflect the geometry of nature

san-antonio-playground-ele-arkitektura-designboom-full-02

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the platforms replicate various landscape – the mountain, the cave, or the beach

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the new cloister serves as an indoor playground for the youngest students

geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
the transparent canopy greatly increases the usable space on rainy days

 

 

1/6
geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
 
geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
 
geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
 
geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
 
geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
 
geometric activity pods welcome young students into renovated school playground in spain
 

project info: 

 

name: San Antonio 
architects: Ele Arkitektura
lead architects:
Eduardo Landia, Eloi Landia
location: Durango, Bizkaia, Spain
area: 2,000 sqm

ARCHITECTURE IN SPAIN (518)

CHILDREN'S SPACES (106)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (412)

SCHOOL ARCHITECTURE AND DESIGN (638)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5