LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside

A pumping station in the countryside by lin architecture

 

Located in the picturesque countryside just outside Eryuan Botou Village in Yunnan, China, the Concrete Pavilion, crafted by LIN Architecture, serves as a serene observatory. Its angular design opens up to panoramic views, inviting visitors to immerse themselves in the undulating landscapes of mountains and sprawling rice paddies. Originally a humble pump house, a historical landmark used by villagers for water and electricity, the structure was reimagined to honor its past while embracing its transformation into a contemporary observatory. The architects explored the multifaceted roles of the pump house, extracting cultural elements from its surroundings and weaving them into the architectural fabric. The final structure embodies vernacular elements like sloping roofs, shadow walls, and diverse windows, each incorporated to create a harmonious dialogue between the pavilion and its natural setting.

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside
all images by Chen Zhitong, Zhuo Hongduo

 

 

concrete pavilion offers various observation experiences

 

The external facade maintains consistency, serving as a static guide for villagers. ‘On the way to ploughing in the field, the villagers read its image in different states,’ mentions the team. Internally, the space by LIN architecture is intentionally divided and centered around a large staircase. Elements such as suspended platforms, sloping sidewalls, half-arched ceilings, low side windows, and skylights with narrow openings offer distinct perspectives of the landscape, maintaining a nod to the area’s heritage. Additionally, the design embraces Yunnan’s unpredictable weather, allowing natural elements to influence the building’s appearance. ‘Acts of nature add gestures to the skin of the building, making the façade a paintbrush in the field.’ The choice of materials, including steel and concrete, was deliberate, considering both functionality and the building’s interaction with the environment. ‘Thick clouds reflect on the walls, contrasting with the pristine white. On sunny days, radiant sunlight shines on the material, and the texture of the skin becomes visible. When it rains, the skin of the material becomes a canvas for the sky,’ they continue.

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside
the angular design of the concrete pavilion invites visitors to enjoy the surrounding landscapes

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside
the structure harmoniously blends vernacular elements into a contemporary design

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside
symbolism played a key role in this synthesis

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countryside
suspended platforms bring visitors closer to nature

pumping-station-countryside-china-lin-architecture-designboom-21800

the chosen materials ensure the structure’s resilience while allowing it to evolve with the weather conditions

LIN architecture reimagines former pumping station into observatory in china's countrysidenarrow skylights and geometrical openings offer views of the sky and the surroundings

pumping-station-countryside-china-lin-architecture-designboom-31800
1/15
a window to the region's heritage
a window to the region's heritage
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info: 

 

name: Concrete Pavilion – pumping station in the field

architects: LIN Architecture

location: Botou Village, Eryuan County, Yunnan Province, China

completion date: November 2023

building area: 50 square metres

site area: 100 sqm

building materials: Concrete, Steel, Wooden Planks, Concrete Hanging Slabs

lead designer: Lin Lifeng

teaching and research support and material support: RAC studio 

constructor: Shanghai Mulokang Wooden Structure Construction: Engineering Co, Ltd, Zhongyue Tiangong Group Co, Ltd, Zhongshui Huachuang International Engineering: Design Consultant Co.

owner and site provider: People’s Government of Yousho Town, Eryuan County, Yunnan Province, China

design participation and site construction: Chai Zongrui, Chen Zhitong, Xing Zhihao, Zhang Jingyue, Tang Ziqi, Wang Churui, Xu Yemeng, Wang Yating, Ye Feihao, Qian Jiayun, Yu Ziyang, Hao Yixin, Wang Jiasen, Zhou Yanyang, Yang Yufei, Zhu Yangyang, Xu Jiayi, Zhou Xinyue, Huang Qi’ao, Xu Yuanhong

photography: Chen Zhitong, Zhuo Hongduo

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN CHINA (1750)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (695)

OBSERVATORY ARCHITECTURE AND DESIGN (142)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5