the CR house's living spaces unfold around a circular open courtyard in colombia

the CR house's living spaces unfold around a circular open courtyard in colombia

The CR house by Vélez Valencia Arquitectos stands in Pereira

 

Vélez Valencia Arquitectos introduce The CR House, a sustainable retreat nestled in the city of Pereira, Colombia, designed to connect with its surroundings and offer comfort. The countryside home is situated in a privileged location with views of the nearby mountains and is enveloped by lush bamboo groves. Drawing from a modern take on the traditional courtyard, the heart of the house welcomes visitors within an open circular space, surrounded by a vibrant tropical garden, creating a warm and inviting atmosphere. The social area boasts a transparent design, integrating the living/dining space with the expansive pool terrace, ideal for hosting family gatherings and embracing the outdoor area. The private areas ensure tranquility and intimacy with strategically placed windows while enjoying the natural vistas.

residence's living spaces unfold around circular open courtyard in colombia
all images courtesy of Vélez Valencia Arquitectos

 

 

The CR House embraces the principles of Biophilic Design

 

The design incorporates three bedrooms with walk-in closets and bathrooms, separate study areas, ample social space, a service apartment, a garage, and storage areas. Embracing the principles of Biophilic Design, the design team at Vélez Valencia Arquitectos establishes a direct dialogue between the environment and the house, increasing comfort, and enhancing the overall quality of the space. Sustainability is a key focus, with cross-ventilation strategies reducing the need for air conditioning and a rainwater harvesting system ensuring responsible consumption of natural resources, serving both bathroom use and garden irrigation.

residence's living spaces unfold around circular open courtyard in colombia
CR House is a sustainable retreat nestled in the city of Pereira, Colombia

residence's living spaces unfold around circular open courtyard in colombia
the heart of the house forms an open circular space, surrounded by a vibrant tropical garden

the CR house's living spaces unfold around a circular open courtyard in colombia
the social area integrates the living/dining space with the pool terrace

the CR house's living spaces unfold around a circular open courtyard in colombia
the living areas are laid out around the circular atrium

cr-house-velez-valencia-arquitectos-designboom-1800-3

the expansive pool terrace is ideal for hosting family gatherings and embracing the outdoor area

the CR house's living spaces unfold around a circular open courtyard in colombia
the connection with the greenery increases comfort and enhances the overall quality of the space

cr-house-velez-valencia-arquitectos-designboom-1800-2

the design establishes a direct dialogue between the environment and the house

 

1/6
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: The CR house
architect: Vélez Valencia Arquitectos | @velezvalenciaarquitectos

location: Pereira, Colombia

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5